Kazalo po Gaia forumu/
 Pomoč pogostih vprašanj   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočil   Prijava 
visok fižol

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Gaia forumu -> zelenjavni vrt
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Avtor

Sporočilo

kitica

Pridružen/-a: Sre Apr 2010 19:34

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 19, 2010 3:20 pm    Naslov sporočila: visok fižol

Odgovori s citatom

Letos imamo prvo leto vrtiček.
Posadila sem tudi nakaj prekel visokega fižola- rumeni maslenec. Sadila sem 20. maja. Fižol je lepo vzklil, sedaj pa listi rumenijo od spodaj navzgor, potem pa odpadejo. Fižol sicer raste, se ovija, ampak še ne cveti.Sama rastlina je kar nekam šibka.
Naj povem, da je zemlja peščena, da spomladi ni bilo gnojeno, ampak samo ob zasaditvi malo gnoja. Kasneje sem ga enkrat pošpricala proti ušem s koprivo, pa tudi pognojila s koprivnim gnojilom.
Pogosto ga zalivam, pazim, da ne škropim po listih, vendar ne uspeva....

Kaj bi to bilo?Gotovo mu kaj manjka. Po brskanju na netu sem zasledila, da se listi sušijo, če ni dovolj magnezija. Kupila sem foliarni magnezij, vendar se bojim uporabiti, da mogoče ne bi še bolj škodila. Ali se fižol lahko šprica/gnoji foliarno?
Zraven in vmes imam kapucinke, špinačo, šetraj.

Lepo prosim za kakšen nasvet, ker bi rada kaj pridelka; je pa zanimivo, da imam tudi nizki fižol, ki pa lepo uspeva in ga bom že kmalu nabirala.

Nazaj na vrh

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

kikiriki

Pridružen/-a: Čet Maj 2012 10:32

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 30, 2012 12:47 pm    Naslov sporočila:

Odgovori s citatom

Tudi jaz imam tak problem.Visok fižol je res visok -2,5m v visino je zrastel pa listi so lepi samo nobenega cveta ni.Soseda svojega že obira pri meni še nič pa ne vem kaj je narobe .

Nazaj na vrh

orhideja1

Pridružen/-a: Pet Mar 2009 20:14

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 16, 2012 8:14 am    Naslov sporočila: visok fižol

Odgovori s citatom

kikiriki je napisal/a:
Tudi jaz imam tak problem.Visok fižol je res visok -2,5m v visino je zrastel pa listi so lepi samo nobenega cveta ni.Soseda svojega že obira pri meni še nič pa ne vem kaj je narobe .

Enake probleme imam s fižolom kot ti . Spodaj listje rumeni in odpada , pri vrhu je sicer napravil tu in tam kak cvet , a zgleda , da ga več kot za kakšno juho ne bo . Gnojila sem ga samo spomladi z organikom . Res sem razočarana . Ne vem , kaj bi še lahko naredila ?

Nazaj na vrh

Capsicum

Pridružen/-a: Pet Apr 2008 11:07

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 9:56 am    Naslov sporočila: Re: visok fižol

Odgovori s citatom

Letošnja suša in vročina je kot nalašč za eksplozivni razvoj navadne ali fižolove pršice (zelenaga pajka, ki je bratranec bolj zloglasnega rdečega na sadnem drevju).
Skoraj zagotovo imate prisotnega, z malo vaje ga lahko opazite s pomočjo lupe (vsaj 10 kratne povečave); je zelo majhen, 0,2 - 0,5 mm, svetlo zelenkast in je običajno na spodnji strani listov. Preglejte liste, ki so še na rastlini in so kolikortoliko še zeleni.
Pri dolgotrajnem suhem in vročem vremenu navadno uniči celotno rastlino.
Da bi obstajalo kakšno "bio" sredstvo zoper njega ne vem, učinkovit pa je Demitan, ki je primeren tudi za vrtnine (karenca za stročji fižol je 3 dni).
Rastline pa je potrebno po uničenu škodljivca še posebej skrbno zalivati, da si bodo čim preje opomogle (pa tudi sicer je fižol silno hvaležen za redno zalivanje, ne šele takrat, ko je suša že dodobra pokazala zobe)[/quote]

Nazaj na vrh

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Gaia forumu -> zelenjavni vrt Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu