danes je 21. Februar 2017
Dan primeren za presajanje.
glava-logo.png (7.482 bytes)
Prijavite se:  Uporabniško ime:
Novi na strani?  Registrirajte se
Geslo: Pozabljeno geslo
Išči po strani

BOLEZNI IN ŠKODLJIVCI

Listne uši na okrasnih rastlinah

Listne uši sesajo rastlinski sok, s čimer rastlino oslabijo in na listih povzročajo deformacije (zvijanje, kodranje, spreminjanje barve). Dodatno škodo povzročajo s prenašanjem virusov. Na balkonskih rastlinah se pojavljajo različne vrste uši: krompirjeva, bombaževa, siva breskova, zelena in črna fižolova uš.
Gaia priporoča:
Zmešamo 7 do 8 mililitrov ekološkega insekticida na osnovi naravnega piretrina Bio Plantella Kenyatox Verde na 10 litrov vode. Lahko pa uporabimo tudi že pripravljen ekološki insekticid Bio Plantella Flora Kenyatox Verde. Ob močnejšem napadu uporabimo Vivera Karate Zeon, učinkovit insekticid širokega spektra, ki pa ni ekološki. 1,5 mililitra izdelka zmešamo z 10 litri vode.

Pepelasta plesen na okrasnih rastlinah

Bolezen se razvija pri surfiniji, mini daliji, nageljnu in gomoljni begoniji. Povzročitelj bolezni potrebuje nizko zračno vlago in visoke temperature, zato se bolezen pojavlja predvsem v poznem poletju.
Gaia priporoča:
Ob pojavu bolezni zmešamo 1 mililiter izdelka Vivera Quadris z 1 litrom vode. S tem pripravkom poškropimo rastline največ dvakrat zaporedoma in največ štirikrat v isti sezoni.

Pršice na okrasnih rastlinah

Na okrasnih rastlinah se največkrat pojavijo navadne pršice, pršice prelke in mehkokožne pršice. Na listih pelargonij in bršljink nastanejo plutaste pege na listih. Pršice napadajo predvsem pelargonije, nagelj, surfinijo, fuksijo in novogvinejsko vodenko. Na vrtu se pojavijo v sušnih in toplih obdobjih.
Gaia priporoča:
Ob pojavu škodljivca zmešamo 6 mililitrov izdelka Vivera Vertimec na 10 litrov vode.

Rastlinjakov ščitkar na okrasnih rastlinah

Listi rumenijo, na medeni rosi pa se razvijejo glive, ki povzročajo sajavost listov, kar ovira fotosintezo rastlin. Ščitkar prenaša tudi virusne okužbe. Odrasli osebki in ličinke sesajo rastlinske sokove. Škodljiva je predvsem medena rosa, ki predstavlja njihove izločke. Škodljivec se pojavlja na bakopi, bidensu, fuksiji, lobeliji, nageljnih, verbeni, modrem čudežu, diasciji, kufeji …
Gaia priporoča:
Za spremljanje pojava škodljivca med rastline postavimo Bio Plantella Rumene lepljive ploščice. Ko na njih opazimo prve škodljivce, rastline na 3 do 5 dni škropimo z ekološkim insekticidom na osnovi naravnega piretrina Bio Plantella Flora Kenyatox Verde, ki je že pripravljen za uporabo. Za večje površine pa raje zmešamo 7 do 8 mililitrov ekološkega insekticidnega koncentrata na osnovi naravnega piretrina Bio Plantella Kenyatox Verde na 10 litrov vode in rastline poškropimo s tem pripravkom.

Rja

Bolezen se razvije na pelargoniji, nageljnu in fuksiji. Ob hujši okužbi rastlina odmre.
Gaia priporoča:
Ob pojavu bolezni Zmešamo 1 mililiter izdelka Vivera Quadris na 1 liter vode. S pripravkom tretiramo rastlino največ dvakrat zaporedoma in največ štirikrat v isti sezoni.

Siva plesen na okrasnih rastlinah

Bolezen se pojavi v vlažnem obdobju. Gliva Botritytis cynarea na rastlinah povzroča nastanek sive prevleke, ki se pojavi najprej na odmrlih cvetovih in listih, potem pa se okužba razširi tudi na liste in stebla. Bolezen se največkrat razvije na bakopi, bidensu, fuksiji, gomoljni begoniji, pelargoniji, kufeji, lobeliji, nageljnu, verbeni in novogvinejski vodenki.
Gaia priporoča:
NA 100 kvadratnih metrov uporabimo 10 g izdelka Vivera Switch ob pojavu bolezni. Lahko pa ga uporabimo tudi preventivno.

Koreninska gniloba

Glivične okužbe koreninskega sistema največkrat povzročijo parazitske glive, ki se razvijejo, kadar rastline rastejo v neustreznem substratu, ob prekomernem zalivanju ali v času prezimovanja. Koreninska gniloba se razvije predvsem pri naslednjih balkonskih rastlinah: fuksija, milijon zvončkov, modri čudež, nagelj, pelargonija, surfinija, novogvinejska vodenka, diascija.
Gaia priporoča:
Ob presajanju ali ob pojavu prvih znakov zmešamo 15 mililitrov izdelka Vivera Proplant na 1 liter vode. Pripravek zadostuje za 1 kvadratni meter. Lahko ga uporabljamo za večino okrasnih rastlin.

Resokrilec

Zadnjih nekaj let imamo težave tudi z resokrilcem, ki lahko povzroči hude poškodbe na mladih listih in cvetovih. Ti se zaradi sesanja ličink enostavno razbarvajo.
Gaia priporoča:
Resokrilca zatiramo z rednim škropljenjem z naravnim insekticidom BIO PLANTELLA KENYATOX VERDE ali z insekticidom VIVERA KARATE ZEON.

Agrumov volnati kapar

Samice so navadno prisesane na stalno mesto in, tako kot ličinke, s posebnim sesalom sesajo sokove iz različnih organov rastlin. Agrumov volnati kapar ob sesanju izloča tudi obilo medene rose, sladkaste tekočine, na katero se naselijo glivice sajavosti. Zaradi teh škodljivih izločkov, se napadeni organi deformirajo in spremenijo barvo. Škodljivec največkrat napada različne agrume, med njimi tudi priljubljeno sobno rastlino limono, na Primorskem pa se ista vrsta loti tudi vinske trte. Na limono se največkrat naseli v času prezimovanja, predvsem takrat, ko rastlini ne zagotovimo primernih pogojev. Agrumi namreč za ugodno prezimovanje potrebujejo temperaturo od 10 – 15 °C ter svetel in zračen prostor. Če teh razmer ne zagotovimo, ob enem pa rastlino tudi preobilno zalivamo, ustvarimo ugodno klimo za razvoj kaparja.
Gaia priporoča:
Najprej skušamo vzdrževati primerne razmere, ki preprečujejo razvoj volnatega kaparja, če pa se ta vseeno pojavi, rastlino temeljito poškropimo z naravnim oljnim pripravkom na osnovi ogrščičnega olja Bio Plantella Prima-r v 1% koncentraciji. Pomembno je, da smo pri nanašanju pripravka natančni, saj mora priti v stik z vsemi deli rastline, kjer se skrivajo kaparji.

NAJBOLJŠA REŠITEV

Z visokokakovostnimi izdelki bodo sobne rastline v vašem domu lepe in zdrave.

GNOJILA
 
ZEMLJE
 
VARSTVO PRED ŠKODLJIVCI
 
VARSTVO PRED BOLEZNIMI

SPECIALNA IN VAROVALNA SREDSTVA
unichem