danes je 21. Februar 2017
Dan primeren za presajanje.
glava-logo.png (7.482 bytes)
Prijavite se:  Uporabniško ime:
Novi na strani?  Registrirajte se
Geslo: Pozabljeno geslo
Išči po strani
Potonka
Potonka
Paeonia sp.

LEGA - za mešane lege
VELIKOST - za majhen vrt, za velik vrt
BARVA - bela, rožnata, rumena, rdeča, vijolična
ČAS CVETENJA - poleti
CVET - cvetoče
ZALIVANJE - srednje veliko vode
VRSTA TAL - kisla, rodovitna, odcedna

Potonka 

Opis rastline: Izhaja iz severnih predelov Kitajske in Tibeta. Na Kitjaskem potonko gojijo že več kot tisoč let, tako da so vzgojili že ogromno različnih vrst. V vrtove običajno sadimo bodisi lesnato (grmasto ali zelnato) bodisi navadno vrtno potonko. Njeni veliki cvetovi, ki se odpirajo v maju, so večinoma v odtenkih rožnate, bele, vijolične ali rdeče bare.

Rastni pogoji: Zelo pomembna je priprava rastišča, ki mora biti odbro odcedno in hranljivo ter nekoliko kislo. Barjanska ali preveč humozna tla jim ne ustrezajo. Prav tako ne prenašajo dolgotrajne suše, zato jih je potrebno ob pripeki redno zalivati. Obrezovanje je omejeno na odstranjevanje odcvetelih cvetov in starega lesa, bujno pa se razrastejo šele tretje ali četrto leto po saditvi. Grmički s svojo rahlo krošnjo in dlanasto deljenimi listi ostanejo tudi po cvetenju zelo lepi. Gojimo jim lahko tudi v posodah.

Grmaste potonke so višje, postavnejše in velikokrat zacvetijo pozneje. So pa nekoliko bolj občutljive za vzgojo in sajenje. V vrtovih je najbolj pogosta grmasta potonka (P. suffruticosa), z velikimi vrstnatimi cvetovi, ki žal v slabem vremenu zelo hitro klonejo pod težo vode, katera se nabere v venčnih lsitih, druge so redkejše. Med slednje sodijo Delavayeva potonka (P. delavayi), z enojnimi cvetovi in najdlje cveti in tudi rada pozneje pocvita. Rokova potonka (P. rocki), se ponaša z največjimi cvetovi, ki so tudi dehteči in ne nazadnje  rumena  potonka(P. lutea).  Natisni


<< Nazaj na seznam rastlin
Komentarji (0):
Komentiranje vsebin je ena izmed mnogih ugodnosti, ki jih prinaša brezplačna registracija v spletni skupnosti ljubiteljev vrtnarjenja.
Registrirajte se in komentirajte.

NAJBOLJŠA REŠITEV

Lep, zdrav in bujen okrasni vrt potrebuje pravilno prehrano in učinkovito varstvo.

GNOJILA
 
ZEMLJE
 
SREDSTVA ZA PRIPRAVO TAL
 
VARSTVO PRED ŠKODLJIVCI
 
VARSTVO PRED BOLEZNIMI
 
SPECIALNA IN VAROVALNA SREDSTVA

unichem