danes je 21. Februar 2017
Dan primeren za presajanje.
glava-logo.png (7.482 bytes)
Prijavite se:  Uporabniško ime:
Novi na strani?  Registrirajte se
Geslo: Pozabljeno geslo
Išči po strani
Citrusi
Citrusi
Citrus sp.

LEGA - za sonce
BARVA - bela
ČAS CVETENJA - poleti
CVET - listnate
VRSTA TAL - rodovitna, odcedna
TRAJANJE - trajnice

Citrusi 

Opis rastlin: Skupina približno šestdeset vrst rastlin iz družine rutovk. Pri nas najpogosteje gojimo limono (Citrus lemon), najdemo pa tudi azijsko mandarino (Citrus reticulata) in kitajski citrus kalamondin (Citrofortunella mitis). Limona je do tri metre visoko drevo, s kratkimi in gladkimi trni. Kot posodovke postavimo citruse na sončno in zavetrno lego. Kitajski citrus je manjši grm, ki cveti vse leto. Rodi majhne, pomarančam podobne plodove, zato ga imenujemo tudi oranževec.

Rastni pogoji: Citrusi potrebujejo dobro, hranljivo in prepustno zemljo. Posode s citrusi postavimo na sončno in zavetno rastišče. Zalivamo jih z deževnico ali s postano vodo. Voda iz vodovoda vsebuje preveč apnenca, kar povzroča rumenenje in odpadanje listov. Rastline ne prenašajo stalne vlage, saj začnejo hitro gniti na spodnjem delu stebla.

Oskrba rastlin: Jeseni posode prestavimo na svetlo in toplo mesto, z vsaj deset stopinj Celzija. Če v prostoru ni dovolj svetlobe in je mrzlo, odpadejo vsi listi in plodovi. Prav tako ne prenese prepiha in naglih sprememb temperature.

Citrusi potrebujejo nekoliko višjo prezimno temperaturo od ostalih posodovk ( med 10 in 15 stopinj celzija) Dognojiujemo jih samo med rastjo in nikoli pozimi. V času mirovanja jih redno a zmerno zalivamo s postano vodo.

Citruse največkrat napade vrsta pršice, ki ji pravimo rdeči pajek, ker so živalce živo rdeče barve. Najdemo jih na spodnji strani listov, kjer sesajo celični sok. Rdečega pajka odstranimo s sredstvom bio plantella prima ali bio plantella aktiv, tako da poškropimo tudi s spodnje strani.Natisni


<< Nazaj na seznam rastlin
Komentarji (0):
Komentiranje vsebin je ena izmed mnogih ugodnosti, ki jih prinaša brezplačna registracija v spletni skupnosti ljubiteljev vrtnarjenja.
Registrirajte se in komentirajte.

NAJBOLJŠA REŠITEV

Z visokokakovostnimi izdelki bodo vaše balkonske zasaditve razkošne in dehteče kot v pravljici.

GNOJILA
 
ZEMLJE
 
VARSTVO PRED ŠKODLJIVCI
 
VARSTVO PRED BOLEZNIMI

SPECIALNA IN VAROVALNA SREDSTVA

unichem